Suikerbieten
Suikerbieten
Wij telen elk jaar zo’n 13 hectare suikerbieten voor de coöperatie Cosun Beet Company.
De teelt begint met het bemesten van de percelen. In februari worden er grondmonsters op het perceel genomen zodat wij weten wat het gewas aan mineralen en meststoffen nodig heeft. Met deze informatie kunnen wij vervolgens een bemestingsplan maken. De percelen worden bemest met dierlijke mest van een veehouder uit de buurt om zo de kringloop zo kort mogelijk te houden.
De overige meststoffen strooien wij met de kunstmeststrooier uit over het perceel. Nadat dit gereed is, gaan wij het land klaar maken voor het zaaien van de bieten. In ons geval doen wij dat met een ploeg met vorenpakker. Met deze combinatie kunnen wij in één keer het bietenland ploegen en het zaaibed maken. Wanneer dit gedaan is kan het zaaien beginnen. We zaaien ongeveer 100.000 planten per hectare en de bieten staan op rijen en 50 cm uit elkaar. Na het zaaien van de bieten houden we de groei van de bieten nauwlettend in de gaten: we kijken welk onkruid er door komt, hoe we deze kunnen bestrijden en of er ook schimmelinfecties ontstaan.
De biet is van nature een 2- jarige plant. Het eerste jaar van de plant vormt het de biet en het tweede jaar gaat de plant zaad aan maken. In sommige gevallen gebeurd dit al in het eerste jaar en worden dan schieters genoemd. Deze zogenaamde schieters worden handmatig uit het land getrokken.
Cosun Beet Company is een organisatie met twee fabrieken in Nederland. In deze twee fabrieken verwerken ze de suikerbiet. Hieronder een mooi schema weergegeven van hoe alle onderdelen van een suikerbiet benut worden.
De bietencampagne is de periode waarin de fabriek weer wordt opgestart en de bieten van het land worden gerooid. In de herfst ontvangen wij een rooi-planning zodat wij precies weten wanneer wij de bieten mogen gaan rooien. In ons geval leveren wij de bieten twee keer in de bietencampagne aan. De eerste partij wordt meestal begin oktober opgehaald en de laatste partij eind januari. Dit betekent ook dat wij de bieten in twee rondes rooien. De eerste ronde wordt vlak voor levering gerooid en de tweede ronde rooien we vaak eind november. Dit betekent dat we de bieten van de twee ronde tijdelijk bij huis bewaren totdat ze eind januari opgehaald worden. De bieten worden afgedekt met fleecedoek zodat ze lekker warm blijven, zodat het suikergehalte bewaard blijft. Mocht het heel erg koud gaan worden en het gaat bijvoorbeeld vriezen, dan leggen we er nog een lading stro overheen. De temperatuur in de bietenbult houden we in de gaten door middel van temperatuurmeters. Dit houden we elke dag nauwlettend in de gaten. Wordt de tempratuur te hoog of is de temperatuur juist te laag, dan zorgt dit voor suikerverlies.
Onze bieten worden gerooid door een loonwerker. Wij rijden dan met onze trekkers en kippers mee zodat wij de bieten in een bult kunnen storten. De bieten worden verladen met een bietenmuis en op vrachtwagen vervoerd naar de fabriek Vierverlaten in Groningen.
Meer informatie vind je op de site van Cosun: www.cosunbeetcompany.nl/. Een hele leuke en informatieve website!



