Akkerbouw

Op deze pagina kun je allerlei informatie vinden over de verschillende gewassen die wij telen op ons akkerbouwbedrijf. Elk gewas heeft zijn eigen unieke eigenschappen en draagt bij aan een gezonde bodem en een duurzame bedrijfsvoering. In ons bouwplan voor 2025 hebben we de volgende gewassen opgenomen:

• Aardappelen – Een veelzijdig gewas met een breed scala aan toepassingen.
• Wortels – Een belangrijke teelt met een hoge kwaliteit en smaak.
• Suikerbieten – Onmisbaar in de Nederlandse landbouw en een belangrijke bron van suiker.
• Graan – Veelzijdig inzetbaar, zowel voor voeding als voor voer.
• Maïs – Belangrijk voor veevoer en bodemstructuurverbetering.
• Angelica – Een bijzonder gewas met toepassingen in de farmaceutische en voedingsindustrie.
• Mierikswortel – Bekend om zijn scherpe smaak en medicinale eigenschappen.
• Veldbonen – Een opkomend eiwitgewas, zowel voor veevoer als humane consumptie.

Naast deze gewassen vertellen we op onze website ook graag meer over de geschiedenis van ons bedrijf en hoe het zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Neem een kijkje via het submenu en ontdek meer over onze manier van werken en de gewassen die we telen!

Suikerbieten

Wij telen elk jaar zo’n 13 hectare suikerbieten voor de coöperatie Cosun Beet Company.

De teelt begint met het bemesten van de percelen. In februari worden er grondmonsters op het perceel genomen zodat wij weten wat het gewas aan mineralen en meststoffen nodig heeft. Met deze informatie kunnen wij vervolgens een bemestingsplan maken. De percelen worden bemest met dierlijke mest van een veehouder uit de buurt om zo de kringloop zo kort mogelijk te houden.

De overige meststoffen strooien wij met de kunstmeststrooier uit over het perceel. Nadat dit gereed is, gaan wij het land klaar maken voor het zaaien van de bieten. In ons geval doen wij dat met een ploeg met vorenpakker. Met deze combinatie kunnen wij in één keer het bietenland ploegen en het zaaibed maken. Wanneer dit gedaan is kan het zaaien beginnen. We zaaien ongeveer 100.000 planten per hectare en de bieten staan op rijen en 50 cm uit elkaar. Na het zaaien van de bieten houden we de groei van de bieten nauwlettend in de gaten: we kijken welk onkruid er door komt, hoe we deze kunnen bestrijden en of er ook schimmelinfecties ontstaan.

De biet is van nature een 2- jarige plant. Het eerste jaar van de plant vormt het de biet en het tweede jaar gaat de plant zaad aan maken. In sommige gevallen gebeurd dit al in het eerste jaar en worden dan schieters genoemd. Deze zogenaamde schieters worden handmatig uit het land getrokken.

Cosun Beet Company is een organisatie met twee fabrieken in Nederland. In deze twee fabrieken verwerken ze de suikerbiet. Hieronder een mooi schema weergegeven van hoe alle onderdelen van een suikerbiet benut worden.

De bietencampagne is de periode waarin de fabriek weer wordt opgestart en de bieten van het land worden gerooid. In de herfst ontvangen wij een rooi-planning zodat wij precies weten wanneer wij de bieten mogen gaan rooien. In ons geval leveren wij de bieten twee keer in de bietencampagne aan. De eerste partij wordt meestal begin oktober opgehaald en de laatste partij eind januari. Dit betekent ook dat wij de bieten in twee rondes rooien. De eerste ronde wordt vlak voor levering gerooid en de tweede ronde rooien we vaak eind november. Dit betekent dat we de bieten van de twee ronde tijdelijk bij huis bewaren totdat ze eind januari opgehaald worden. De bieten worden afgedekt met fleecedoek zodat ze lekker warm blijven, zodat het suikergehalte bewaard blijft. Mocht het heel erg koud gaan worden en het gaat bijvoorbeeld vriezen, dan leggen we er nog een lading stro overheen. De temperatuur in de bietenbult houden we in de gaten door middel van temperatuurmeters. Dit houden we elke dag nauwlettend in de gaten. Wordt de tempratuur te hoog of is de temperatuur juist te laag, dan zorgt dit voor suikerverlies.

Onze bieten worden gerooid door een loonwerker. Wij rijden dan met onze trekkers en kippers mee zodat wij de bieten in een bult kunnen storten. De bieten worden verladen met een bietenmuis en op vrachtwagen vervoerd naar de fabriek Vierverlaten in Groningen.

Meer informatie vind je op de site van Cosun: www.cosunbeetcompany.nl/. Een hele leuke en informatieve website!

Aardappelen

In 2018 zijn wij begonnen met het telen van aardappelen. We telen consumptieaardappelen en die worden met name gebruikt voor frietjes.

De start van de teelt begint in april. Er wordt mest gebracht en het land wordt klaargemaakt met een cultivator en getrokken vorenpakker. Daarna starten we met het poten van de aardappelen. We gebruiken ongeveer 2500 kg pootgoed per hectare. De aardappelen beginnen te groeien en voor het sluiten van het gewas, aarden we de aardappelen aan, zodat ze op een rug komen te staan. Ook krijgt het laatste onkruid op deze manier geen kans om verder te groeien. De aardappelen bloeien vaak in juni.        Als de aardappel uitgegroeid is en dat is ongeveer eind september, kan de oogst beginnen. Een loonwerker rooit de aardappelen voor ons. Na de oogst zaaien we een groenbemester en woelen we het land.

 

 

Graan

We telen twee verschillende soorten graan namelijk gerst en triticale.

De triticale wordt in het najaar gezaaid. We zaaien ongeveer 150 kg zaaizaad per hectare. Eerst wordt het land bewerkt met een cultivator en daarna gaan we met onze zaaicombinatie over het land. Het graan kan hierna gaan groeien en zorgt ervoor dat er een aar in het gewas komt. Hierna volgt ook de bloei en de vulling van de aar. Na dit proces rijpt het triticale af. De oogst is meestal begin augustus. Wij oogsten dit gewas zelf met onze eigen combine.

De gerst wordt in tegenstelling tot de triticale in het voorjaar gezaaid. Eerst wordt er mest uitgereden waar daarna de zaaimachine volgt. Ook hier zaaien we 150 kg per hectare.

Bij beide gewassen wordt er gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. We wegen deze keuzes altijd zorgvuldig af.

De oogst van zowel de triticale als de gerst gaat naar kalverhouder in de buurt. Deze kalverhouder maakt er zelf krachtvoer van voor zijn kalveren. Het stro wordt van beide gewassen geperst en verkocht aan een andere veehouder. Een deel van het stro gebruiken we zelf om de bieten in de winter te kunnen onderdekken.

Na het graan wordt er een groenbemester gezaaid. Een groenbemester bevat veel mineralen en grondstoffen zodat de bodem weer in optimale staat wordt gebracht.  

 

Angelica

Angelica ook wel engelwortel genoemd is een 2- jarige plant. Echter telen wij de Angelica maar voor de duur van één jaar. Wij telen de plant namelijk voor de wortel en niet voor het zaad. Het eerste jaar vormt de plant de wortel en het tweede jaar komt er een schermbloem in welke zaad produceert. Wij telen de Angelica voor VNK in Biddinghuizen. In Nederland wordt er in totaal ongeveer 25 hectare van dit gewas geteeld.

De teelt start in augustus/ september en wordt gereed gemaakt door de ploeg en vorenpakker. Als dit gereed is gaan we de Angelica zaaien. Hiervoor hebben we zelf een zaaimachine gebouwd. We zaaien ongeveer 2 kg per hectare op rijen van 50 cm. Hierna rollen we het zaad aan met een Cambridge rol. Het zaad van Angelica moet opzwellen door middel van water. Mocht er geen regen vallen dan beregenen we het gewas. Het gewas groeit ondertussen verder en wordt ongeveer 10 cm groot voor de winter. Ten tijden van de winter vriest het plantje af, maar in het voorjaar begint het plantje weer te groeien. De plant groeit verder en op een gegeven moment, net voor het dicht groeien van het gewas, schoffelen en aarden we de Angelica aan. Dit zorgt ervoor dat het laatste onkruid geen kans krijgt om te gaan groeien. De plant groeit langzaam maar gestaag verder tot een hoogte van ongeveer 180 cm. Angelica is een waterplant: we beregenen de plant daardoor ook regelmatig. Zo’n 5 a 6 keer in het seizoen is heel normaal. In oktober begint de plant te zakken. De wortel wordt steeds groter. In november is het loof helemaal terug op de grond en kan de oogst gestart worden. Dit gebeurd met een waspeenrooier, wel met een kleine aanpassing om de lange dikke wortel van de Angelica plant te kunnen oogsten. We rijden met trekker en kipper het product naar de boerderij waar we het gaan schonen. Dit gebeurd met een stortbak: hier wordt het grove zand en de stenen gescheiden van de Angelica.                      We scheppen het product in containers waarna ze naar de spoelerij gaan. Vervolgens gaat het naar de afnemer die het product verder verwerkt.

Mais

Elk jaar telen wij op een deel van ons areaal mais. Deze mais telen wij voor een melkveehouder in de buurt.

De teelt van mais start in april. In april wordt er mest aangeleverd en deze wordt uitgereden over het land. Hierna leggen wij het land klaar met een cultivator met getrokken vorenpakker. Als het land klaar ligt, gaan we de mais zaaien. Dit doen wij met onze eigen maiszaaier. We zaaien ongeveer 90.000 planten per hectare. De planten staan in rijen van 75 cm. Tijdens het mais zaaien geven we de mais ook wat kunstmest mee. Net voordat de mais boven de grond komt eggen we het land zodat we met minder chemische middelen de onkruid kunnen bestrijden. Eind juli/ begin augustus bereikt de plant zijn hoogste punt en komt de pluim eruit. De maisplant gaat dan bloeien en dan start de kolfzetting: de plant gaat kolven produceren. Hierna gaat de kolf rijpen. De melkveehouder komt af en toe kijken hoe de mais groeit. De mais wordt geoogst in oktober door middel van een hakselaar en wordt ingekuild op het bedrijf van de melkveehouder.

 

 

Wortels

Sinds 2024 telen wij wortels op contractteelt. De teelt start in mei/ juni en begint met het woelen van het land. Het land moet goed los zijn zodat de wortel recht naar beneden kan groeien, om zo uiteindelijk een mooie, lange wortel te kunnen vormen. Als dit klaar is, wordt er geploegd en gevreesd zodat er vervolgens gezaaid kan worden. Er worden wel 2.000.000 zaadjes per hectare gezaaid. Het is een uitdagende teelt met onder andere de bedreiging van de wortelvlieg. De wortelvlieg kan veel schade toebrengen aan de wortelen. We telen de wortels voor de versmarkt, dat betekent voor ons dat wij in de oogsttijd regelmatig 1 á 2 vrachtwagen vol mogen leveren. Soms om de dag, soms 1 keer per week. De oogst wordt gedaan door de loonwerker: wij rijden mee met de kipper. Een collega teler laadt de vrachtwagens vol.

 

 

Mierikswortel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Veldbonen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.